lunes, 31 de mayo de 2010

Formats d'imatge digital(Maria Casas)

Formats d’imatge:

Hi ha dos tipus de representacions gràfiques digitals (de fet, dues formes d'emmagatzemar la informació que conté una imatge digital) que convé distingir de forma bàsica d'acord amb la seva naturalesa i les utilitats específiques: les imatges de mapa de bits (bitmap) i les imatges vectorials. Les imatges de mapa de bits consisteixen i estan condicionades per una retícula o matriu de punts sobre la qual es disposen una sèrie de bits d'informació que representen píxels. Els bits d'informació determinaran el color i la posició de cadascun dels píxels i el conjunt de tots ells formaran les imatges de mapa de bits.

L'imatge digital(Maria Casas)

Què és l’imatge digital?

Una imatge digital, també anomenat gràfic digital, és una representació bidimensional d'una imatge utilitzant bits (uns i zeros). Depenent de si la resolució de la imatge és estàtica o dinàmica, pot tractar-se d'un gràfic rasteritzat o d'un gràfic vectorial. Llevat que s'indiqui el contrari en general per imatge digital s'entén gràfic rasteritzat.
Tipus de imatge digital:

Cada pixel d'una imatge està associat a una posició especifica en una imatge bidimensional, i cadascuna d'aquestes posicions contindrà un valor que simbolitzarà la seva naturalesa. Les imatges digitals es poden classificar segons aquesta naturalesa:
Binaries: cada pixel pot contenir un 0 o un 1, convertint la imatge en blanc o negre.
Escala de grisos: el valor dels pixels comprèn un rang de valors que determinen la intensitat del tó de gris.
Color: també anomenades RGB, són la representació més ajustada al món real.
Color fals: segueix la mateixa estructura que les imatges a color, però en aquest cas la seva representació no s'ajusta a la realitat.
Multi-espectral: en aquest cas , la imatge està representada segon el seu espectre electromagnètic, de manera que, mitjançant filtres, podem captar-la amb diferents zones de freqüencia. Per exemple, podriem observar una imatge segons el seu espectre infraroig, entre d'altres.
Temàtica: es el resultat de la classificació de les imatges multi-espectral, de manera que es centra en només un rang de valors.
Funció imatge: en aquest cas en particular, una funció f(x,y) determina el seu valor d'intensitat a la imatge segons la seva posicio x i y.A part de les imatges en 2D, també apareixen les imatges representades a la tercera dimensio, on cada pixel està representat com a un vòxel.
L’obtenció:
Les imatges digitals es poden obtenir de diverses formes:



Per mitjà de dispositius de conversió analògica-digital com els escàners i les càmeres digitals.
Directament mitjançant programes informàtics, com per exemple realitzant dibuixos amb el ratolí (informàtica) o mitjançant un programa de renderització 2D.
Les imatges digitals es poden modificar mitjançant filtres, afegir o suprimir elements, modificar la seva grandària, etc. i emmagatzemar-se en un dispositiu d'enregistrament de dades com per exemple un disc dur.

Visualització:


Per a visualitzar un imatge digital es requereix un programa de visualització que converteixi la informació binaria continguda en el fitxer en punts de color perceptibles per l'ull humà, cridats píxels i un dispositiu que permeti el seu renderització, típicament una pantalla d'ordinador. En Internet els formats d'imatges digitals més estesos són:
JPG, GIF i PNG per a imatges rasteritzades.
SVG per a gràfics vectorials, format estàndard del W3C (World Wide Web Consortium).

El processament digital d'imatges és el conjunt de tècniques que s'apliquen a les imatges digitals amb l'objectiu de millorar la qualitat o facilitar la recerca d'informació.

Les operacions que es poden realitzar amb imatges es divideixen en:
Operacions de punt
Operacions d'entorn
Operacions amb dos o més imatges

Calcula la mida en megapixels d'una imatge

Ara os ensenyaré com plantejar i fer un exercici.
L'enunciat diu així: Volem imprimir una foto de 10 x 15 cm a casa.


Començem:
1r pas de cm a polzades: cm/2.56
2n pas de polzades a pixels: polzades * resolució en p.p.p.
3r pas nº total de pixels: nº pixels horitzontals*nº de pixels verticals
4t pas total de megapixels: nº pixels / 1000000

En la imatge digital:

Un cop tenim una imatge digital hi podem rectificar defectes com:




-Ulls vermells. Podem canviar la mirada d'una persona fent un petit esforç com canviant el color.Això si, abans de trobar-l'ho s'ha d'experimentar una mica amb els colors.


-Retallar. és important que al moment que es fa una fotografia, enquiadris tot allò que vols que es vegi , ja que sempre es pot eliminar o retallar alguna cosa pero afegirla costa més.



-Colorejar. Els cambis de color poden ser tan profunds com es vulgui. De fet, pots convertir una imatge de color a una en blanc i negre, i fer color de nou . A més a més, es pot cambiar el color o intensificar-lo en un element de la imagen.


-Iluminar. No és possible reconstruir completament la iluminació d'una fotografia sense que sembli pot creíble. Pero sí pots iluminar u oscurecer o enfosquir el fons.


-Difuminar. En alguns casos és possible lograr major claretat en el punt focal de l'imagen tornant borroses altres parts.



-Afinar. No es pot transoformar una imatge borrosoa en una imatge clara, pero si es pot definir una mica més.



-Inclinar. Moltes vegades s'ha de inclinar o redireccionar la imatge perque hi pot haver-hi algun fallo del fotògraf.


-Brillo Metàl.lic. Quan es fa servir un escàner per capturar la imatge d'alguns objectes, aquests perden brillo y agafen un color cobre. Això es pot corregir fàcil i ràpidament fins arribar al color metàl.lic perfecte.


-Fons en moviment. Una manera efectiva de lograr la màxima atenció sobre un objecte, és crear-l'hi un fons que dongui la sensació de movimient.

Mètodes per variar el tamany de la imatge digital

La decimació és un procés mitajançant el qual s'eliminen píxels per reduir el tamany d'una imatge. Per reduirla a la mitat, s'eliminen files i columnes de píxels de forma alternada.
La replicació augmenta el tamany de las imatges per la duplicació dels píxels.
La interpolació agrandeix les imatges segons el valor dels píxels del costat, per calcular el valor dels píxels afegits. Això origina un augment de mida de major qualitat que la replicació.


font:http://www.rcim.sld.cu/revista_3/articulos_html/articulo_pedro.htm

jueves, 27 de mayo de 2010

Pixel i resolucions

Un pixel és una unitat fonamental d'una imatge digital.
Una resolució és la densitat dels pixels.

fòrmula
: r=nº de pixels/pulsada
Pulsada= Inch= 2,56 cm

Algunes resolucions recomanades
Pantalla 72 p.p.p.
Impressora domèstica 150 p.p.p.

Impressora fotogràfica 256 p.p.p.
Escàner 600 p.p.p.
Els p.p.p. signifiquen els pixels per pulsada.
Trobem dos tipus de resolucions:
1.La resolució gran: molta informació, ocupa molt espai i tot més lent.
2.La resolució petita: poca informació, ocupa poc espai i tot més ràpid.







la imatge digital

Una imatge digital està constituïda per dígits, és a dir ,tota la informació de la imatge queda guardada a través d'un codi format per combinacions de 0 i 1 .

Qualsevol imatge està dividida en una malla de petits quadradets anomenats píxels.A cada píxel li correspon una combinació de 0 i 1, en la que cada combinació defineix un color determinat.
Aquesta propietat es la que permet variar la informació de cada píxel y per tant, modificar una imatge en tots els seus aspectes, obrint un ventall de possibilitats.

Com conseguir una imatge digital?

Per utilitzar o modificar una imatge digital,és necessari capturarla per mitjà d'algun sistema que ens permeti introduirla a l'ordinador.Hi ha diversos mètodes per aconseguir-ho, com per exemple un càmara de fotografiar.
per exemple: