lunes, 31 de mayo de 2010

L'imatge digital(Maria Casas)

Què és l’imatge digital?

Una imatge digital, també anomenat gràfic digital, és una representació bidimensional d'una imatge utilitzant bits (uns i zeros). Depenent de si la resolució de la imatge és estàtica o dinàmica, pot tractar-se d'un gràfic rasteritzat o d'un gràfic vectorial. Llevat que s'indiqui el contrari en general per imatge digital s'entén gràfic rasteritzat.
Tipus de imatge digital:

Cada pixel d'una imatge està associat a una posició especifica en una imatge bidimensional, i cadascuna d'aquestes posicions contindrà un valor que simbolitzarà la seva naturalesa. Les imatges digitals es poden classificar segons aquesta naturalesa:
Binaries: cada pixel pot contenir un 0 o un 1, convertint la imatge en blanc o negre.
Escala de grisos: el valor dels pixels comprèn un rang de valors que determinen la intensitat del tó de gris.
Color: també anomenades RGB, són la representació més ajustada al món real.
Color fals: segueix la mateixa estructura que les imatges a color, però en aquest cas la seva representació no s'ajusta a la realitat.
Multi-espectral: en aquest cas , la imatge està representada segon el seu espectre electromagnètic, de manera que, mitjançant filtres, podem captar-la amb diferents zones de freqüencia. Per exemple, podriem observar una imatge segons el seu espectre infraroig, entre d'altres.
Temàtica: es el resultat de la classificació de les imatges multi-espectral, de manera que es centra en només un rang de valors.
Funció imatge: en aquest cas en particular, una funció f(x,y) determina el seu valor d'intensitat a la imatge segons la seva posicio x i y.A part de les imatges en 2D, també apareixen les imatges representades a la tercera dimensio, on cada pixel està representat com a un vòxel.
L’obtenció:
Les imatges digitals es poden obtenir de diverses formes:



Per mitjà de dispositius de conversió analògica-digital com els escàners i les càmeres digitals.
Directament mitjançant programes informàtics, com per exemple realitzant dibuixos amb el ratolí (informàtica) o mitjançant un programa de renderització 2D.
Les imatges digitals es poden modificar mitjançant filtres, afegir o suprimir elements, modificar la seva grandària, etc. i emmagatzemar-se en un dispositiu d'enregistrament de dades com per exemple un disc dur.

Visualització:


Per a visualitzar un imatge digital es requereix un programa de visualització que converteixi la informació binaria continguda en el fitxer en punts de color perceptibles per l'ull humà, cridats píxels i un dispositiu que permeti el seu renderització, típicament una pantalla d'ordinador. En Internet els formats d'imatges digitals més estesos són:
JPG, GIF i PNG per a imatges rasteritzades.
SVG per a gràfics vectorials, format estàndard del W3C (World Wide Web Consortium).

El processament digital d'imatges és el conjunt de tècniques que s'apliquen a les imatges digitals amb l'objectiu de millorar la qualitat o facilitar la recerca d'informació.

Les operacions que es poden realitzar amb imatges es divideixen en:
Operacions de punt
Operacions d'entorn
Operacions amb dos o més imatges

No hay comentarios:

Publicar un comentario